Hakkımızda  İletişim  Anasayfa

İkitelli'nin Dünya ya Açılan Penceresi

 

Üye girişi ::

SANAYİ SİTEMİZİN 

GÜVENLİK

BİRİMİNE

7/24

0 212 671 61 61

NOLU NUMARADAN

ULAŞABİLİRSİNİZ

Galvano Metal Site > Site Yönetim Planı

SINIRI I SORUMLU GALVANOTEKNİK VE METAL KAPLAMACILARI KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ

SİTE YÖNETİM PLANI

 

1.1- İSTANBUL İLİ K.ÇEKMECE İLÇESİ, ZİYA GÖKALP MAHALLESİ, İKİTELLİ ORGANİZE KÜÇÜK SAN. BÖLGESİNDE YER ALAN GALVANO TEKNİK VE METAL KAPLAMACILARI KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ (GALTEK) İŞBU YÖNETİM PLANI HÜKÜMLERİNE GÖRE YÖNETİLİR.

 

1.2- YÖNETİM PLANINDA HÜKÜM BULUNMAYAN HALLERDE KAT MÜLKİYETİ KANUNUNUN (K.M.K.) VE MEDENİ KANUNUN (M.K.) HÜKÜMLERİ UYGULANIR.

 

1.3- İŞBU YÖNETİM PLASNI BÜTÜN BAĞIMSIZ BÖLÜNM MALİKLERİNİ, MİRASÇILARINI VE BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ ONLARDAN SATIŞ, CEBRİ İCRA VB. YOLLARLA İKTİSAB EDECEK BÜTÜN ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARI VE KÜLLİ VE CÜZ’İ  HALEFLERİ BAĞLAR.

 

1.4- YÖNETİM PLANI ANCAK KAT MALİKLERİNİNİN OY BİRLİĞİYLE KARAR VERMELERİ HALİNDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR, VE DEĞİŞİK YÖNETİM PLANI TAPUYA ESKİSİ YERİNE VERİLDİKTEN SONRA HÜKÜM İFADE EDER.

 

1.5-  HER BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN SAHİP OLDUĞU BÖLÜM NUMARALARI, PRPJEDEKİ VE KAT İRTİFAKI KURULMASI SIRASINDA TANZİM EDİLMİŞ BAĞIMSIZ BÖLÜM LİSTESİNDEKİ NUMARALAR ESAS ALINMAK SURETİYLE ARSA PAYLARI DA DAHİL OLMAK ÜZERE, YÖNETİM PLANININ CÜZ’Ü OLAN EKTEKİ LİSTWESİNDE GÖSTERİLMİŞTİR.

 

1.6-  ANA GAYRIMENKUL TAPUDA BULUNAN TASDİKLİ PLANINA GÖRE 181 ADET BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN İBARETTİR. BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN HEPSİ İŞYERİDİR. SOSYAL TESİSLER ORTAK ALANDA OLUŞAN İDARİ BÖLÜMLER, İŞ MERKEZİ VE TİCARİ AMAÇLI DÜKKANLARDAN İBARETTİR. BU SEBEPLE TAPUDA GÖSTERİLEN NEV’İNDEN BAŞKA MAKSATLA KULLANILAMAZ.

 

2. TARİFLER:

2.7-

A. KAT MÜLKİYETİNE KONU OLAN VE 17 AYRI BLOKTAN İBARET  BULUNAN GAYRIMENKULUN BÜTÜNÜNE (ANA GAYRIMENKUL), YALNIZ ESAS YAPI KISMINA (DİLATASYON) DENİR.

B. ANA GAYRIMENKULUN AYRI AYRI VE BAŞLIBAŞINA KULLANILMAYA ELVERİŞLİ OLUP, (K.M.K.)’NA GÖRE BAĞIMSIZ BÖLÜM NİTELİĞİ ARZEDİP MÜSTAKİL MÜLKİYETE KONU OLAN BÖLÜMLERE (BAĞIMSIZ BÖLÜM), BAĞIMSIZ BÖLÜMLER ÜZERİNE KURULAN MÜLKİYETE (KAT MÜLKİYETİ), BU MİLKİYET HAKKINA SAHİP OLANLARA (BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ, KAT MALİKİ),

C.   ANA GAYRIMENKULUN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİ DIŞINDA KALIP, KORUMA, ORTAKLAŞA KULLANMA VE FAYDALANMAYA YARAYAN YERLERE (ORTAK YERLER), BAĞIMSIZ BÖLÜMLER MALİKLERİNİN ORTKA MALİK SIFATIYLA PAYDAŞI BULUNDUKLARI BU YERLER ÜZERİNDEKİ FAYDALANMA HAKLARINA (KULLANMA HAKKI),

D.   ARSANIN HERBİR BAĞIMSIZ BÖLÜME TAHSİS EDİLEN VE BAĞLANAN ORTAK MÜLKİYET PAYINA (ARSA PAYI) DENİLİR.

 

3. ORTAK YERLER:

3.8-

A. TEMELLER VE ANA DUVARLAR, BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİ AYIRAN ORTAK DUVARLAR, TAVAN VE  TABANLAR, AVLULAR, GENEL GİRİŞ KAPILARI, ANTRELER, MERDİVENLER, ASANSÖRLER, AYDINLIK VE BOŞLUKLAR, SAHANLIKLAR, KORİDORLAR, VE BURALARDAKİ GENEL TUVALETLER VE LAVABOLAR, KAPICI, BEKÇİ ODABAŞI, GENEL İDARE MERKEZİ, MAHAL VE ODALAR, GENEL SU DEPOLARI, ELEKTRİK MERKEZİ, HER BAĞIMSIZ BÖLÜM SAHİBİNİN KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ KANALİZASYON VE ARITMA TESİSLERİ, GENEL SU VE ELEKTRİK MERKEZİ.

B. ÇATILAR, BACALAR, DAM TERASLARI, YAĞMUR OLUKLARI, YANGIN EMNİYET ARAÇ VE GEREÇLERİ.

 

4. MALİKLERİN HAKLARI:

4.9- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN MALİKLERİ, KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİNİ VE ORTAK YERLERİ KULLANIRKEN İYİ NİYET KURALLARINA UYMAK VE DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN İŞ FAALİYETLERİNİ ENGELLEYECEK HAREKET VE ZARAR VERİCİ FAALİYETLERDEN KAÇINMAK ZORUNDADIRLAR.

4.10- BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN BAĞIMSIZ BÖLÜM  ÜZERİNE K.M.K. VE İŞBU YÖNETİM PLANININ TAHDİDİ HÜKÜMLERİNE UYMAK KAYDIYLA K.M.K.’NIN MALİKLERE TANIDIĞI HAK VE YETKİLERİ YAPIYA ZARAR VERMEMEK KAYDIYLA DİLEDİKLERİ ONARIM VE TADİLATI YAPABİLİRLER. ANCAK BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİ UMUMİ GÖRÜNÜŞÜ BOZACAK ŞEKİLDE TADİL EDEMEZLER VE BOZAMAZLAR. DIŞ CEPHE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAMAZ, DOĞRAMALARDA VE DUVARLARDA AYRI RENK BOYA KULLANAMAZLAR. BU KURALA UYMAYAN KAT MALİKİ VEYA KİRACILAR 1 YIL MÜDDETLE ORTAK HİZMETLERDEN MAHRUM EDİLİR VE YÖNETİM KURULUNCA ESKİ HALİNE GETİRİLİR VE YAPILAN MASRAFLAR MİSLİ İLE KAT MALİKLERİNDEN TAHSİL EDİLİR. 7 GÜN İÇİNDE ÖDEMEYENLERDEN İCRA YOLU İLE TAHSİL CİHETİNE GİDİLİR.

 

5. BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

5.11- MALİKLERİ ANA GAYRIMENKULUN DUVARLARINI DELMEK, MERDİVEN SAHANLIKLARA, GİRİŞLERE, KORİDORLARA, KAPI VE PENCERELER, TAVAN VE TABANLARA, DAHİLİ DUVARLARA DELİKLER AÇMAK, ÇIKINTILAR VE İLAVELER YAPMAK, BİNANIN TARZ VE ŞEKLİNİ BOZACAK TADİLAT YAPMAK, ORTAK YERLERE İLAVELER YAPMAK, EK KULUBE, ZEMİNLERİ KAZMAK, VE SEVİYEDEN AŞAĞIYA İNMEK, BETONARMELERE PROJEDE GÖSTERİLENDEN VE STATİK HESABIN MÜSAADE ETTİĞİNDEN FAZLA YÜKJ YÜKLEMEK VELHASIL ANA YAPI YÖNÜNDEN ZARARLI OLACAK HER TÜRLÜ FİİL VE EYLEMLERDEN KAÇINMAK ZORUNDADIRLAR.

5.12- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE PİS KOKU, DUMAN NEŞREDECEK VE DOLAYISIYLA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE ÇALIŞANLARI RAHATSIZ EDECEK İŞLER YAPILAMAZ. PATLAYICI VE PARLAYICI MADDELER BULUNDURULAMAZ, SATILAMAZ VE DEPOLANMAZ. (MESLEKİ İHTİYAÇLARIN DIŞINDAKİLER HARİÇ)

5.13- BİNA VE BAĞIMSIZ BÖLÜMLER İŞYERİ OLARAK TESCİL EDİLMİŞ BULUNDUKLARINDAN BURALARDA YATILAMAZ, İKAMET EDİLEMEZ, HAYVAN BESLENEMEZ, ORTAK YERLERDE ODUN, KÖMÜR BİRİKTİRİLEMEZ VE KIRILAMAZ. KÖPEK, KEDİ, TAVUK, KOYUN GİBİ HAYVAN BARINAKLARI, KÜMES VE KULUBELERİ YAPILAMAZ.

5.14- HARİÇTEN GENEL MANZARAYI BOZACAK VE ÇİRKİN GÖSTERECEK BİNANIN GENEL AHENK VE GÜZELLİĞİNİ BOZACAK ŞEKİLDE PENCERELERE, BALKON KORKULUKLARINA, ANA YAPININ DIŞ DUVARLARINA, KORİDORLARA AFİŞ VE İLANLAR LEVHALAR KONAMAZ, SİTE İÇİNDE HOPARLÖR VE YÜKSELTİCİLERLE REKLAM YAPILAMAZ, GEREKTİĞİNDE YÖNETİM KURULU BU REKLAM ORGANİZASYONUNU TEK MERKEZDEN İDARE EDER. İŞ KIYAFETİ DIŞINDA ÇIPLAK VEYA ÇAMAŞIRLA SİTE İÇİNDE DOLAŞILAMAZ.

5.15- TASDİKLİ PLANDA LOKANTA, BÜFE, SERVİS BÖLÜMLERİ OLARAK GÖSTERİLEN YERLER DIŞINDA BAĞIMSIZ BÖLÜMLER LOKANTA, GAZİNO, KAHVE OCAĞI, BÜFE VE BENZERİ İŞELR İÇİN KULLANILAMAZ. BU MAKSATLARLA ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA KİRAYA VERİLEMEZ. ANCAK YÖNETİM KURULU İHTİYACA GÖRE ORTAK ALANLARDAKİ BAZI MAHALLERİN VE BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN LOKANTA VEYA İHTİYAÇ DUYULAN HİZMET SEKTÖRÜ İÇİN KULLANILMASINA İZİN VERİLEBİLİR.

5.16- BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ ORTAK YERLERDE VEYA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE MEYDANA GELECEK ARIZALARIN GİDERİLMESİ İÇİN KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİNE GİRME MECBURİYETİNİN BULUNDUĞU HALLERDE GEREKEN MÜSAADEYİ VERMEK MECBURİYETİNDEDİRLER.

5.17- YÖNETİM KURULU TARAFINDA TAYİN EDİLECEK BEKÇİLER VE GECE BEKÇİLERİ ORTAK YERLERİN MÜŞTEREK MAHALLERİN VE ANA YAPININ EMNİYETİNİ TEMİN MAKSADI İLE GÖREVLENDİRİLECEKLERİNDEN HER BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN ŞAHSİ EŞYALARI ÜZERİNDE MEYDANA GELECEK ZARARLARDAN MALİKLER KURULUNUN VE YÖNETİM KURULUNUN SORUMLULUĞU SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR. HER BAĞIMSIZ BÖLÜM DİLERSE KENDİ İMKANLARI İLE ÖZEL GÜVENLİK ELEMANI BULUNDURABİLİR.

5.18- ORTAK YERLERDEN İSTİFADE HAKKI BÜTÜN MALİKLER İÇİN YEK DİĞERLERİNE ZARAR VERMEMEK KAYDI İLE MEVCUTTUR. ORTAK YERLER TAHSİS EDİLDİKLERİ GAYE İÇİN KULLANILIR. ORTAK YER ALAN MAHALLİN BİR BAŞKA ORTAK MENFAAT İÇİN KULLANILMASINA ANCAK YÖNETİM KURULU KARAR VEREBİLİR.

A. ORTAK YERLERE BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN VEYA BUNLARIN İŞÇİLERİNİN VEYA KİRACILARININ SEBEP OLDUKLARI ZARARLARDAN BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ BİZZAT VE DOĞRUDAN DOĞRUYA SORUMLUDURLAR. BU SORUMLULUK OBJEKTİF SORUMLULUK NİTELİĞİNDEDİR.

B. ORTAK YERLERDE HİÇBİR TADŞLAT YAPILAMAZ, SİTENİN GİRİŞLERİNE, EMRDİVENLERİNE, TERAS VE BALKONLARINA KORİDORLARA VE DİĞER HERHANGİ ORTAK YERLERİNE MUVAKKETEN DAHİ OLSA, HİÇBİR SURETTE VE ŞEKİLDE EŞYA, SANDIK, ALET VE EDEVAT VE MALZEME KONULAMAZ VE FUZULEN İŞGAL EDİLEMEZ. BU YASAKLARDA BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN KİRACILARI DA UYMAKTA SORUMLUDURLAR. YÖNETİM KURULU BU MÜKELLEFİYETİNİ YERİNE GETİRMEYEN BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ HAKKINDA İHTAR KEŞİDESİNE LÜZUM KALMAKSIZIN HER ZAMAN DAVA AÇABİLİR.

5.19- BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ ORTAK YERLER VE BU YERLERDEKİ ORTAK EŞYALARIN, İDARE, İDAME VE MUHAFAZASININ TEMİNİ İÇİN GEREKLİ MASRAF CE KÜLFETLERE ARSA PAYLARI ORANINDA İŞTİRAK ETMEYE MECBURDURLAR. TESİSLER ÜZERİNDEKİ KULLANMA HAKKINDAN VAZGEÇİP VEYA KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNÜN DURUMU DOLAYISIYLA BUNLARDAN FAYDALANMAYA LÜZUM VE İHTİYAÇ BULUNMADIĞINI İLERİ SÜRMEK SURETİYLE TALEP EDİLECEK GİDER VE AVANS PAYINI ÖDEMEKTEN KAÇINAMAZLAR. (KALORİFER, KİMYASAL ARTIMA TESİS İŞLETME GİDERLERİ BU HÜKÜM DIŞINDADIR.)

5.20-  KAT MALİKLERİ AYRICA AŞAĞIDAKİ MASRAFLARA DA ARSA PAYLARI ORANINDA KATILMAYA MECBURDURLAR:

A. MALİKLER GENEL KURULU ANA GAYRIMENKULUN SİGORTA ETTİRİLMESİNE KARAR VERDİĞİ HALDE SİGORTA PRİMLERİNE ASANSÖRLER, ANA DUVARLAR, ÇATI, MERDİVEN, BALKON, TERASLAR, ANA KAPILAR VE SAHANLIKLAR, GİBİ ORTAK YER NİTELİĞİNDE BULUNAN TESİSLERİN BAKIM VE TAMİR, YENİLEME GİDERLERİNE MONORAYLARIN VE CARASKALLARIN BAKIM VE TAMİR GİDERLERİNE,

B. İDARİ MÜDÜR, AVUKAT, BEKÇİ, HADEME, KAPICI, ELEKTRİKÇİ, BAHÇIVAN, LABORANT, TEKNİSYEN, ŞOFÖR, NAKİL VASITASI BENZERİ GİBİ HİZMETLERİN ÜCRET VE ÜCRETLE İLGİLİ İKRAMİYE, VERGİ, TAZMİNAT VE DİĞER GİDERLERİNE,

C. KORİDOR LAMBALARI, BAHÇE LAMBALARI, YÜK ASANSÖRLERİ VE SU MOTORLARI, KUM FİLTRELERİ VE POMPA İSTASYONLARI GİBİ ORTAK TESİSİN İŞLETME GİDERLERİNE TUVALETLER VE GENEL ORTAK LAVABO VE DUŞLAR İÇİN ORTAK SU VE TAMİR GİDERLERİNE,

D. ORTAK GİDERLER İÇİN TOPLANACAK AVANSLARA VE YÖNETİM KURULUNCA DAHA SONRA TOPLANACAK AVANSLARA,

E. OTOPARK YERLERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIM GİDERLERİNE,

5.21- İLK MALİKLER KURULU TOPLANINCAYA KADAR BU YÖNETİM PALNIYLA BELİRLENMİŞ YÖNETİM KURULUNCA, DAHA SONRA İSE KAT MALİKLERİ KURULUNUN OLUŞTURACAĞI İŞLETME PROJESİ İLE BELİRLENECEK OLAN AVANS MİKTARLARI; MAKBUZU MUKABİLİNDE AYLIK OLARAK TOPLANIR. AVANSLARIN YETERELİ OLMAMASI HALİNDE İŞLETME PROJESİ DAHİLİNDE KALMAK KAYDI İLE BİR SONRAKİ AYIN AVANSININ ÖNCEDEN TOPLANMASI YÖNETİM KURULUNUN İNSİYATİFİNDEDİR.

5.22- BAĞIMSIZ BÖLÜMLEİNİ İŞYERLERİNİ KİRAYA VERMİŞ BULUNANA BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN KİRACIALRI, İLE YAPACAKLARI ANLAŞMALARA GİDERLERİN ÖDENECEĞİ HUSUSUN ŞART KOŞULMASI GEREKMEKTEDİR. YANİ YÖNETİM KURULU; KAT MALİKLERİ KURULUNCA TOPLANMASI KARARLAŞTIRILAN GENEL GİDER AVANS PAYLARINI VE GENEL GİDER DIŞI HARCAMA TUTARLARINI MALİKLERDEN VEYA AVANS PAYINI ÖDEMEYEN BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ YAHUT ONUN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNDEN DEVAMLI OLARAK YARARLANAN ŞAHIS ALEYHİNE İCRA TAKİBİ YAPMA HAKKI ZARAR GÖRDÜĞÜ ORANDA DİĞER KAT MALİKLERİNE VE FAKAT TÜM MİKTAR İÇİN ÖNCELİKLE YÖNETİM KURULUNA AİTTİR. BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ OLMADIĞI HALDE, KİRACI VB. SIFATI İLE BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİ İŞGAL EDEN ŞAHISLAR, MASRAFLARIN DAİMİ GİDERLERE TAALLUK ETMEDİĞİNDEN BAHİSLE ÖDEMEKTEN KAÇINAMAZLAR. BU NEDENLE, BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNİN KİRACILARI İLE YAPACAKLARI ANLAŞMALARI BU HÜKME GÖRE TAYİN VE TANZİM ETMELERİ GEREKİR. AKSİ HALDE, BAĞIMSIZ BÖLÜM SAHİBİ, TÜM MASRAFLARI, GECİKME ZAMMI İLE BİRLİKTE ÖDER.

5.23- BAĞIMSIZ BÖLÜM KAT MALİKLERİ YA DA ONLARIN MALİKLERİNDEN DAİMİ YA DA GEÇİCİ SURETE GEÇİCİ İSTİFADE EDENLERLE KİRACILARI ORANINDA YUKARICA 20’NCİ MADDEYE SAYILAN MASRAFLARA ARSA PAYLARI ORANINDA KATILMAYA MECBURDURLAR. ANCAK, MALİKLERLE KİRACILAR BİR KISIM MASRAFLARI ARALARINDA KENDİ ANLAŞACAKLARI ŞARTLARLA BÖLÜŞÜRLER.  BU YOLDAKİ ANLAŞMALAR ÖDENMESİ GEREKLİ OLAN PAYLARILN TAHSİLATINI DURDURMAZ.

5.24- ANA GAYRIMENKUL 17 ANA BÖLÜMDEN MÜTEŞEKKÜL TEK BİR GAYRIMENKULDÜR. BU NEDENLE BLOKLARDAN BİRİ SARFI GEREKECEK ORTAK GİDER BÜTÜN PAYDAŞLARI İLGİLENDİRİR. MALİKLER VEYA KİRACILARI, MASRAFIN KENDİ BLOKLARI DIŞINDAKİ BLOKLAR İÇİN SARF EDİLDİĞİNDEN BAHİSLE ÖDEME YAPMAKTAN KAÇINAMAZLAR. KALORİFER MASRAFLARI BU HÜKMÜN DIŞINDADIR.

 

6.  YÖNETİM (İDARE) ORGANLARI:

KAT MALİKLERİ KURULU ( HEYETİ):

6.25- KAT MALİKLERİ KURULU ANA GAYRIMENKULDEKİ BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİNDEN TEŞEKKÜL EDER.

6.26- ANA GAYRIMENKUL KAT MALİKLERİ KURULU TARAFINDAN KANUNUN EMREDİCİ HÜKÜMLERİ, YÖNETİM PLANI, DİĞER KANUN HÜKİMLERİ UYARINCA YÖNETİLİR. ANA GAYRUMENKULUN KULLANILMASINDAN VEY A YÖNETİLMESİNDEN DOLAYI KAT MALİKLERİ ARASINDA VEYA BUNLARLA YÖNETİM KURULU ARASINDA ÇIKAN ANLAŞMAZLIKLAR KAT MALİKLERİ KURULU TARAFINDAN ÇÖZÜMLENİR VE KARARA BAĞLANIR.

6.27- KAT MALİKLERİ KURULUNDA HER KAT MALİKİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNE BAĞLI ARA PAYI NE OLURSA OLSUN, BİR OY HAKKINA SAHİPTİR. AYNI ŞAHİS BİRDEN FAZLA BAĞIMSIZ BÖLÜME MALİKSE HER BAĞIMSIZ BÖLÜM İÇİN, AYRI BİR OY HAKKI VARDIR. ANCAK BİR ŞAHSIN OLACAĞI TOPLAM OY SAYISI BÜTÜN OYLARIN 1/3’ÜDEN FAZLA OLAMAZ. OY HESABI YAPILIRKEN KESİRLER GÖZÖNÜNE ALINAMAZ. BİR BAĞIMSIZ  BÖLÜMÜN BİRDEN FAZLA MALİKİ VARSA KAT MALİKLERİ KURULUNDA BUNLARI TAMAMININ VEKALET VERECEKLERİ BİRİSİ TEMSİL EDER. KAT MALİKLERİNDEN BİRİSİ EHLİYETSİZ İSE ONUN YERİNE KAT MALİKLERİ KURULUNA, KANUNİ MÜMESSİLİ KATILIR. ALINACAK KARAR DOĞRUDAN DOĞRUYA KENDİSİNE İLGİLENDİREN KAT MALİKİ, GÖRÜŞMELERE KATILABİLİR. ANCAK BİRDEN FAZLA KATA MALİKSE, İHTİLAF DOĞURAN KATTAN DOLAYI OYLAMAYA İŞTİRAK EDEMEZLER. DİĞER KATLARDAN DOLAYI OY HAKKI MAHFUZDUR. KAT MALİKLERİNDEN BİRİ YERİNE TAYİN EDECEĞİ VEKİL VEYA VEKİLLER KATILABİLR VE OY VEREBİLİRLER. BU VEKİL DİĞERBİR KAT MALİKİ OLABİLİR. VEKİL VEYA VEKİLLER TEMSİL YETKİSİNİ YAZILI BİR BELGE İLE KAT MALİKLERİ KURULUNA SUNMAK ZORUNDADIR.

6.28- KAT MALİKLERİ KURULU KAT MALİKLERİNİN SAYI VEYA ARSA PAYI BAKIMINDAN YARISINDAN BİR FAZLASIYLA HER YIL OCAK AYININ 2’NCİ PAZAR GÜNÜ SAAT 11.00 DE SİTE TOPLANTI SALONUNDA TOPLANIR VE OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİRLER. YETER SAYI SAĞLANAMAMASI SEBEBİYLE İLK TOPLANTI YAPILAMAZSA, İKİNCİ TOPLANTI EN FAZLA BİR HAFTA SONRA YAPILIR VE YETER SAYI ARANMAKSIZIN TOPLANTIYA KATILANLARIN OY ÇOĞUNLUĞUYLA KARAR VERİR. K.M.K.NUN DA ÖZEL HALLERE İLİŞKİN OLARAK KONMUŞ BULUNAN YETER SAYIYA MÜTEALLİK HÜKÜMLER SAKLIDIR.

6.29- KAT MALİKLERİNİN KARARLARI (KURUL KARARI) YÖNETİCİLER TARAFINDAN  (1)DEN BAŞLAYIP SIRAYLA GİDEN SAYFA NUMARALARI TAŞIYAN VE HER SAYFASI NOTER MÜHÜRÜ İLE TASDİKLİ BİR DEFTERE YAZILIR VE TOPLANTIDA BULUNAN KAT MALİKLERİNCE İMZALANIR. KAT MALİKLERİ KURULUNA ARALARINDAN SEÇECEKLERİ ÜÇ KİŞİLİK DİVAN İLE İKİ KİŞİDEN MÜTEŞEKKİL KATİP HEYETİ TOPLANTIYI YÜRÜTÜR. KATİPLER SADECE ALINAN KARARLARI DEFTERE YAZMAKLA GÖREVLİ OLUP, KURULUN İDARESİNİ OYLAMANIN YAPILMASI DİVANA AİTTİR.

6.30- ÖNEMLİ BİR SEBEBİN ÇIKMASI HALİNDE YÖNETİM KURULUNUN  ÇAĞRISI VEYA KAT MALİKLERİNİN 1/4 ’ÜNÜN ÇAĞRISI ÜZERİNE KAT MALİKLERİ KURULU HER ZAMAN OLAĞANÜSTÜ OLARAK TOPLANABİLİRLER. OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRI, TOPLANTI GÜNÜNDEN EN AZ (15) GÜN EVVEL VE TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONUNUN HER MALİKE VEYA TAYİN ETMİŞ OLDUĞU RESMİ VEKİLİNE BİLDİRMESİ SURETİYLE YAPILIR.

 

YÖNETİM KURULU (YÖNETİCİLER)

6.31- KAT MALİKLERİ KURULU HER YIL OCAK AYININ SON HAFTASINDA YAPACAĞI TOPLANTIDA KENDİ ARALARINDA ÜÇ KİŞİYİ YÖNETİCİ OLARAK TAYİN EDER. YÖNETİCİLER ARALARINDA BİR BAŞKAN SEÇEBİLİRLER YÖNETİCİLERİN İSİM VE ADRESLERİ SİTENİN İÇİNE ASILIR.

6.32-

A. YÖNETİM KURULU AŞAĞIDAKİ GÖREVLERİ YERİNE GETİRMEK VE GAYRİMENKULÜ YÖNETEBİLMEK İÇİN BİR İDARE AMİRİ (MÜDÜR), BİR HUKUK MÜŞAVİRİ (AVUKAT), MUHASEBECİ VE GEREĞİ KADAR GECE BEKÇİSİ, TEMİZLİKÇİ VB. MÜSTAHDAMİ GÖREVLENDİRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. İDARE AMİRİNİN EN AZ ORTA OKUL MEZUNU OLMASI VE YÜZ KIZARTICI BİR SUÇTAN MAHKUM OLMAMIŞ BULUNMASI ASILDIR.

B. YÖNETİM KURULU (YÖNETİCİLER), K.M.K.’NUN 34, 36 VE 37 MADDELERİNDE SAYILAN GÖREVLERİ YERİNE GETİRİR. ANA GAYRIMENKULÜN SİGORTALANMASINA KAT MALİKLERİ KURULUNCA KARAR VERİLİR.

C. ORTAK GİDERLER İÇİN GEREKLİ AVANSI TOPLAMAK,

D. ANA GAYRIMENKULÜN GAYESİNİN TEMİNİ VE ORTAK TESİSLERİN İŞLENMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI,

E. İŞİN GEREKTİRDİĞİ DEFTERLEİN TUTULMASINI TEMİN ETMEK,

F. HUKUK MÜŞAVİRİ, İDARE AMİRİ, BEKÇİLER, TEMİZLİKÇİLER VE DİĞER MÜSTAHDEMLERLE, MUKAVELE YAPMAK VE ÜCRETLERİNİ TAYİN ETMEK,

G. YÖNETİM KURULU OLARAK SEÇİLMESİNDEN SONRA, İLK OTUZ GÜN İÇERİSİNDE BİR İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYARAK KAT MALİKLERİNE İMZALARI KARŞILIĞINDA VEYA TAAHHÜTLÜ MEKTUPLA SUNMAK DA YÖNETİM KURULU GÖREVLERİ CÜMLESİNDEDİR.

AA. HAZIRLANAN İŞLETME PROJESİNDE ANA GAYRIMENKULÜN BİR SENELİK YÖNETİMİNE İLİŞKİN TAHMİNİ GELİR VE GİDER TUTARI BELİRTİLİR.

BB. BÜTÜN GİDERLERDEN BÜTÜN KAT MALİKLERİNE ARSA PAYI ORANINDA DÜŞECEK MİKTAR BELİRTİLİR.

CC. TAHMİNİ GİDERLERİ KARŞILAMAK ÜZERE HER KAT MALİKİNİN VERMESİ GEREKEN AVANS TUTARI GÖSTERİLİR. KAT MALİKLERİNDEN BİRİ BU PROJEYE KENDİSİNE TEBLİĞİNDEN BAŞLAYARAK (7) GÜN İÇERİSİNDE İTİRAZ EDERSE, DURUM YÖNETİM KURULUNCA İNCELENİR, PROJE HAKKINDA BİR KARAR VERİLİR, VEYA YENİ BİR PROJE HAZIRLANIR. SÜRESİ İÇİNDE İTİRAZ EDİLMEYEN PROJE KESİNLEŞİR VE BİR YIL İÇİNDEE YÜRÜRLÜKTE KALIR. BUNUNLA BERABER SONRADAN HAKLI BİR SEBEBİN ÇIKMASI HALİNDE KAT MALİKLERİ KURULU PROJEYİ HERZAMAN DEĞİŞTİREBİLİR. AVANSLAR, MAKBUZ KARŞILIĞINDA YÖNETİM KURULUNUN TAYİN VE İLAN EDECEĞİ ZAMANLARDA TOPLANIR.

6.33-  TOPLANACAK AVANSLAR, YÖNETİM KURULUNUN ADINA AÇILACAK BİR BANKA HESABINA, ÇİFT İMZA İLE ÇEKİLEBİLME KAYDIYLA YATIRILIR.

 

MÜDÜRÜN GÖREVLERİ:

6.34- MÜDÜR, YÖNETİM KURULUNUN YÖNETİM İLE KARARLARININ MALİKLER VE ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR NEZDİNDE UYGULAYICISIDIR. YÖNETİM KURULUNUN KARARLARINI TEBLİĞ VE TATBİK ETMEK MAKBUZ MUKABİLİ MASRAF VE AVANSLARIN TAHSİLİ YÖNETİM İLE İLGİLİ DEFTERLERİN YAZILMASI, BEKÇİ, TEMİZLİKÇİ VE DİĞER MÜSTAHDEMLERİN İDARESİ İLE, KENDİSİNE YÖNETİM KURULUNCA TEBLİĞ EDİLECEK SAİR İŞLERİN İCRA VE İFASI MÜDÜRÜN GÖREVLERİ ARASINDADIR. MĞDĞRĞN TAYİN VE DEĞİŞTİRİLMESİ İLE, MAAŞININ MİKTARI VE TEVDİİ İŞİ, YÖNETİM KURULUNA AİTTİR.

 

HUKUK MÜŞAVİRİNİN GÖREVLERİ:

6.35-

A. GEREK MALİKLERLE, YÖNETİM KURULUNUN  GEREKSE, ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARLA YÖNETİM KURULU ARASINDA YÖNETİM İLE İLGİLİ DOĞACAK NİZA VE İHTİLAFLARIN SULHEN VEYA KAZAİ YOLDAN KANUNU DAİRESİNDE HALLETMEK,

B. YÖNETİM KURULU TARAFINDAN YAPILMASI GEREKLİ BİLCÜMLE TEBLİGAT İLE BİLDİRİLERİ KANUNA VE YÖNETİM PLANINA GÖRE YAPILMASINI SAĞLAMAK VE BİLHASSA MASRAF VE AVASLARINI GEREKLİ TEBLİGATA RAĞMEN ÖDEMEYENLER HAKKINDA MAHKEMELER VE İCRA DAİRELERİNDE YÖNETİM KURULUNU TEMSİL ETMEK, İCRAİ MUAMELELERE GİRİŞMEK, 634 SAYILI KANUNDA GÖSTERİLMİŞ SAİR BÜTÜN YETKİLERİ RESMİ MAKAMLAR HUZURUNDA, YÖNETİM KURULU ADINA TAKİP VE İNTAÇ ETMEK, HUKUK MÜŞAVİRİNİN TAYİN VE DEĞİŞTİRİLMESİ VE MUKAVELE YAPILMASI, YÖNETİM KURULUNUN VAZİFESİ DAHİLİNDEDİR. HUKUK MÜŞAVİRİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ TALİMATI YÖNETİM KURULUNDAN ALIR.

 

6.36- GECE BEKÇLERİNİN SAYISINI VE GÖREVLERİNİ YÖNETİM KURULU TAYİN EDER.

 

DENETÇİLER:

6.37- KAT MALİKLERİ KURULU, YÖNETİM KURULUNUN VAZİFELERİNİ VE İCRAATLARI İLE İLGİLİ DEFTERLERİNİ DENETMLE KAT MALİKLERİ KURULUNA RAPOR HALİNDE SUNACAK İKİ DENETÇİ SEÇER. DENETÇİLER YÖNETİM KURULUNUN FAALİYETLERİ HAKKINDAKİ RAPORLARI YÖNETİM KURULUNUN İBRASINDAN EVVEL KAT MALİKLERİ KURULUNA SUNMAKLA GÖREVLİDİRLER.

 

ÖZEL HÜKÜMLER:

6.38- SU PARALARI TAHSİLATI:

SİTEDE KULLANILAN SU MASRAFLARININ TAHSİLATI ŞU ŞEKİLDE YAPILACAKTIR;

A. ORTAK YELERDE KULLANILAN SULARIN Kİ, BUNLARIN MİKTARI, TAKILACAK KONTROL SAATLERİ İLE TAYİN VE TESPİ EDİLİR. GENEL SU GİDERLERİNE GÖRE NİSPETLENDİRİLEREK BULUNACAK TUTARI GENEL MASRAFLARA İTHAL EDİLEREK SU TEDİYATI YAPILAN AYI TAKİP EDEN AY İÇİNDE TAHSİL EDİLİR.

B. İŞYERLERİNDE KULLANILAN SULAR İÇİN, ŞU ŞEKİLDE HAREKET EDİLECEKTİR.

1- İŞYERİNDE MAL SAHİBİ YA DA KİRACININ SU SAATİ KONULMASI ZORUNLUDUR. BU SURETLE, KONTROL SAATİ BULUNAN  BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN HERBİRİ İÇİN TUTULACAK AYRI OKUMA LİSTESİNE GÖRE, HESAP EDİLECEK SU SARFİYATI DA GENEL SU SARFİYATI DA GENEL SU GİDERLERİNE GÖRE NİSPETLENEREK, BULUNACAK MASRAF KARŞILIĞI O BAĞIMSIZ BÖLÜME AİT MASRAFLARI HANESİNDE GÖSTERİLMEK SURETİYLE TAHSİL EDİLECEKTİR.

2- İŞYERİNDE SU SAATİ BULUNMAYAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERE SU VERİLMEZ, VANALARI İPTAL EDİLİR. KONTROL SAATLERİNDE TESPİT EDİLEN SU SARFİYATI M3’ÜNÜN MİKRATININ ARSA PAYLARI ORANINDA BÖLÜŞTÜRÜLMEK SURETİYLE, BULUNACAK TUTARINA İŞTİRAK EDECEKLERDİR. BU SURETLE BULUNACAK MİKTAR DA, O BAĞIMSIZ BÖLMÜN MASRAF MAKBUZUNDA AYRICA BULUNAN SU MASRAFLARI GÖSTERİLMEK SURETİYLE, TAHSİL EDİLECEKTİR. NETİCE OLARAK, ORTAK, ORTAK YERLERDEKİ SU SARFİYATINA BU YERLERE KONULACAK SU SAATLERİNDEN (KONTROL SAATİ) ALINACAK SONUCA GÖRE, YAPILACAK OKUMAYA GÖRE, VEYA KONTROL SAATİ YOK İSE, KONRTOL SAATLERİ NETİCELERİNİN GENEL SU MASRAFINDAN TENZİLİNDEN SONRA KALACAK BAKİYEYE, ARSA PAYLARI NİSPETİNDE KATILMAK SURETİYLE İŞTİRAK EDİLMİŞ OLACAKTIR. YÖNETİM KURULU, KONTROL SAATİ TAKILMASINDA İŞİN HACMİ VEYA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SAYISI İCABI ZARURET GÖRDÜĞÜ DURUMLARDA KAT MALİKLERİ VEYA KİRACILARI BU ONERİYE UYMAK VEYA MASRAFLARI KENDİLERİNE AİT OLMAK ÜZERE BİR KONTROL SAATİ TAKTIRMAK VE BOZULDUĞUNSA TAMİR ETTİRMEK VEYA YENİSİ İLE DEĞİŞTİRMEK MECBURİYETİNDEDİRLER ÖNERİYE RAĞMEN SU KONTROL SAATİ TAKTIRMAYAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN SUYU YÖNETİM KURULUNCA KESİLECEKTİR.

 

6.39- KALORİFERLİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN SIRF ISINMA MASRAFLARINA İŞTİRAK ŞEKLİ:

KALORİFERLİ DÜKKAN İŞ YERİ VE BÜRO KATLARINDAN İSTİFADE EDEN BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ YA DA ONLARIN KİRACILARI, ISINMA İÇİN SARFI GEREKECEK HER TÜRLÜ MASRAFA (YAKIT ISINMA İLE İLGİLİ BAKIM, SU, ELEKTRİK VB.) İŞBU YÖNETİM PLANINA EKLİ LİSTEDE GÖSTERİLEN HACİM HESAPLARINA ORANLANARAK TESPİT EDİLMİŞ OLAN NİSPETLERE GÖRE İŞTİRAK EDERLER. ISINMA MASRAFLARININ TOPLAMI, YÖNETİM KURULU TARAFINDAN TUTUALCAK AYRI BİR GİDER DEFTERİNDE TESPİT EDİLİR VE AYLIK YEKUN EKLİ LİSTEDE GÖSTERİLEN NİSPETLERDE BÖLÜŞTÜRÜLMEK SURETİYLE, KALORİFERLİ İŞYERLERİNİN AYLIK MASRAF MAKBUZLARINDAKİ ISINMA GİDERLERİ HANESİNE YAZILMAK SURETİ İLE, YA DA ISINMA İÇİN TANZİN EDİLECEK AYRI MAKBUZLARA TAHSİL EDİLİR.

6.40- YÖNETİM KURULU İSTERSE BU KONUDAKİ YILLIK TAHMİNİ GİDERLERİ BELİRLEYEREK GENİŞLEME PROJESİ HAZIRLAMAK SURETİ İLE HER AY AVANS TOPLAYABİLİR. KAT MALİKLERİ KURULU TOPLANINCAYA KADAR GÖREV YAPMAK ÜZERE 3 ASİL, 3 YEDEK YÖNETİM KURULU ÜYESİNİ S.S.GALVANOTEKNİK VE METAL KAPLAMACILAR KOOPERATİFİ ATAR. YÖNETİM KURULU ÜYELERİ KAT MALİKLERİ KURULU TOPLANINCAYA KADAR BU YÖNETİM PLANINA GÖRE VE İŞİN İCABI UYMADIKLARI YERLERDE, K.M.K.’NUNA GÖRE SİTEYİ YÖNETİRLER. KOOPERATİF DİLERSE SİTE YÖNETİM KURULUNU DEĞİŞTİREBİLİR. KOOPERATİFİN ANA SÖZLEŞMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPARAK İŞLETME KOOPERATİRİNE DÖNÜŞMESİ VEYA SİTE YÖNETİMİ AMAÇLI BİR A.Ş. KURMA KARARI OLMASI HALİNDE 20 YIL KOOP. VEYA KURULACAK BU ŞİRKET SİTE YÖNETİCİLİĞİNİ YÜRÜTÜR. KAT MALİKLERİNİN BU MADDEYE İTİRAZLARI OLAMAZ.

 

6.41- KANALİZASYON:

HER ORTAK, SİTENİN GEREK SAĞLIK, GEREKSE İŞLETME BAKIMINDAN ÖNEMLİ OLAN BU TESİSİ DİKKATLİ VE TİTİZ KULLANMAK ZORUNDADIR. TAHRİP EDİCİ ASİTLİ SULARIN VE TIKAYICI İMALAT ATIKLARININ KANALA VERİLMESİ YASAKTIR BLOKLARI BOYDAN BOYA GEÇEN TEK KANALIN BİR İŞYERİNDE TIKANMASI VEYA DELİNMESİ TÜM BLOĞU FELCE UĞRATACAĞINDAN, İHMAL, KUSURU VEYA DİKKATSİZLİĞİ SONUCU ARIZA VE TIKANMAYA SEBEBİYET VERENLER, YÖNETİM KURULUNCA TAKİP EDİLİR VE ZARARLAR VERENE ÖDETTİRİLİR. BUNA BAĞLI EVSEL VE KİMYASAL ATIKSU, KANAL VE TESİSLERİ KULLANMA KATILMA ŞARTLARI BU YÖNETMELİĞE BAĞLI EK YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ İLE DÜZENLENMŞTİR.

 

7.42- YOLLAR:

HER İŞYERİNİN ÖN, ARKA VE YAN CEPHESİNDEKİ YOLLARIN, TRETUVARLARIN BAKIM VE KORUNMASINDAN O İŞYERİ SORUMLUDUR. YÜK. MALZEME, MAKİNE İNDİRME VE YÜKLEMELERDE YOLLARI TAHRİP EDENLER, YÖNETİM KURULUNCA YAPILACAK ONARIM MASRAFLARINI ÖDEMEKLE ZORUNLUDURLAR. TAHRİBAT, İHMAL VE DİKKATSİZLİK SONUCU MEYDANA GELMİŞ İSE TAMİR BEDELİ %20 CEZALI OLARAK TAHSİL EDİLİR. YOLLARA VE TRETUVARLARA MALZEME, MAKİNE VE İŞ KOYMAK, YANİ MAMUL MADDE KOYMAK VEYA YAPILCAK İŞ KOYMAK, YOLLARDA VE TRETUVARLARDA ÇALIŞMAK, OTO TAMİR ETMEK VE OTO YIKAMAK, GEÇİŞLERİ ENGELLEYECEK HER HANGİ BİR BİÇİMDE YOLU İŞGAL ETMEK KESİNLİKLE YASAKTIR. HER ORTAK OTOSUNU ANCAK KENDİ İŞYERİ ÖNÜNE VE/VEYA OROPARKA PARK EDEBİLİR. BU SINIRLAMA İŞYERİ ZİYARETÇİLERİ VE MÜŞTERİLERİ İÇİNDE GEÇERLİDİR. YAYA KALDIRIMLARINA PARK ETMEK VE KATİYETLE YASAKTIR. KAMYONLAR VE OTOBÜSLER ANCAK BOŞALTMA VE YÜKLEME SÜRESİNCE İŞYERLERİ ÖNÜNDE VE SİTE İÇİNDE PARK EDEBİLİRLER. BOZUK, TRAFİKTEN MEN EDİLMİŞ ARABALARIN SİTE İÇİNDE BIRAKILMASI YASAKTIR.  HER ORTAK İŞYERİ ÖNÜNDE BULUNAN TRETUVARLARIN KARLARINI VE BUZLARINI TEMİZLEMEK. YAYA TRAFİĞİ EMNİYETİNİ SAĞLAMAK ZORUNDADIR. SİTE DAHİLİNDE BULUANN PARK VE TRAFİKLE İLGİLİ SAİR İŞARETLERE HER ŞAHSIN UYGUN HAREKET ETMESİ GEREKLİDİR.

 

8.43- PARK VE BAHÇELER:

PARK, BAHÇE VE AÇIK DİNLENME YERLERİ SİTE GÜZELLİĞİNİN VE HAVA DEĞİŞİMİNİN GEREĞİ, SİTE GÜZELLİĞİNİN VE HAVA DEĞİŞİMİN GEREĞİ, SİTE  MENSUPLARININ KÜLTÜR VE MEDENİYET SEVİYELERİNİN DE BİR ÖLÇÜDE BELİRTİSİDİR. BUNLARIN BAKIMI VE KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ ARASINDA İSE DE, HER SİTE MENSUBUNUN PARK VE BAHÇELERİ KİRLETMEMESİ, AĞAÇLARA, ÇİMLERE ZARAR VERMEMESİ VE ONLARI KORUYUP KOLLAMASI ZORUNLULUĞU VARDIR. BU DUYGUYU TAŞIMAYAN, BU ŞUURDAN YOKSUN OLANLARA, VERDİKLERİ HER TÜRLÜ ZARAR ÖDETTİRİLİR.

 

9.44- GENEL İHTİYAÇ İÇİN YARDIMCI TESİSLER:

KOOPERATİF ANA SÖZLEŞMESİNİN  53/B BENDİNDE YAPILMIŞ VE YAPILMASI ÖNGÖRÜLMÜŞ OLAN TESİSLERİN KULLANILIŞ TARZI STATÜDE AÇIKLANMIŞTIR. BUNLARA EK OLARAK AŞAĞIDA AÇIKLANMIŞTIR. BUNLARA EK OLARAK AŞAĞIDA AÇIKLANAN TESİS VW ORGANİZASYONLARIN DA KURULMASI KABUL EDİLMİŞTİR.

A. İTFAYE TEŞKİLATI:

SİTEDE VUKU BULUCAK MUHTEMEL YANGIN VE PATLAMALARDA SÜRATLE MÜDAHELE İMKANINI TEMİN ETMEK ÜZERE BİR İTFAİYE ARACI BULUNDURULUR. İTFAİYE KADROSU, SİTE EMNİYET GÖREVLİLERİNDEN VE MESLEK GURUBUNDAN SEÇİLEREK ÖZEL KURSLARDA YETİŞTİRİLECEK ELEMANLARDAN KURULUR.

B. TEMİZLİK TEŞKİLATI:

SİTE YOLLARININ DEVAMLI OLARAK TEMİZLENMESİ İÇİN YETERLİ YOL SÜPÜRME ARACI, YETERLİ ÇÖP KAMYONU TEMİN EDİLECEKTİR. BU İŞLER İÇİN GEREKLİ KADRO YÖNETİM KURULUNCA TAYİN VE TEŞKİL EDİLİR.

C. SIHHİ İMDAT:

SİTEDE OLABİLECEK İŞ KAZALARINDA YARALILARIN ACİLEN TEDAVİ MERKEZLERİNE ULAŞTIRILMASINI TEMİN AMACIYLA, SİTEDE İLK YARDIM TEŞKİLATINA BAĞLI BİR SIHHI İMDAT ARACI BULUNDURULUR. AYRICA SİTE SAKİNLERİNİN VE ÇALIŞANLARININ AYAKTA TEDAVİ VE MUAYENESİ İÇİN TEŞEKKÜLLÜ BİR SAĞLIK OCAĞI YAPILACAKTIR.

D. GENEL BAKIM ATÖLYESİ:

SU VE ELEKTRİK EKİPLERİNİN İHTİYACINA CEVAP VERECEK BİR BAKIM-ONARIM ATÖLYESİ, ÇEŞİTLİ MAKSATLARLA SİTEDE DAİMİ BULUNACAK BAKIM VE GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İÇİN DE BİR OFİS TEMİN EDİLİR.

E. SİTENİN ORTAK ARAÇLARI İÇİN OTOPARKTA ÖZEL YER AYRILIR.

F. SİTE YÖNETİM KURULU YUKARIDA BELİRTİLMİŞ OLAN VE KURULMASI ÖNGÖRÜLMÜŞ OLAN TEŞKİLATLARIN YAPACAĞI İŞLERİ, İSTER TÜMÜNÜ İSTERSE BELİRLİ BİR KISMINI, DİLERSE BU İŞLERLE PROFESYONELCE UĞRAŞAN ŞİRKETLERE TAŞORE EDEBİLİR.

 

10.45-  SOSYAL TESİS:

BU TESİS, SİTENİN BEYNİ VE KALBİDİR. STATÜNÜN MADDE 53/A BENDİNDE AÇIKLANAN, DANIŞMA, VESTİYER, DAİMİ SERGİ SALONU, KONFERANS SALONU, İLK YARDIM İSTASYONU, KURS DERSHANELERİ VE ÇIRAK OKULU, DERNEK ODALARI, BÜFE, RESTORAN, BANKA, P.T.T., ÇEŞİTLİ MAL VE HİZMET SATAN DÜKKANLAR, KİTAPLIK VE KOOPERATİF İDARE ODALARI BU TESİSLERDE YER ALIR. BUNLAR YÖNETİMCE KİRAYA VERİLİR VE BURADAN ELDE EDİLEN GELİRLERLE, MÜŞTEREK HİZMETLERİN GİDERLERİ KARŞILANIR. ARTAN PARA, GENEL KURUL KARARI DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLİR.

 

10.46- KREŞ:

İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN KADIN İŞÇİLERİN KÜÇÜK ÇOCUKLARININ BAKIMINI VE KORUNMASINI SAĞLAMAK ÜZERE BİR KREŞ KURULMASI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR.

 

10.47- BEDEN VE KAFA SPORLARI:  

YETİŞKİN VE GENÇLERİN BEDEN VE KAFA SPORU YAPMALARINI TEMİNEN AÇIK VE KAPALI SPOR TESİSLERİ VE KLÜP ODALARI TESİS VE ORGANİZE EDİLECEKTİR. BU TESİSLER DIŞINDA, BİLHASSA SİTEYE AİT YOL, PARK, BAHÇE VE MEYDANLARDA EL VE AYAK TOPU OYNAMAK YASAKTIR. BU AN İÇİN BURDA OLMASA BİLE, GİRİŞ KISMINDA AÇIKLANDIĞI VECHİLE, YÖNETİM KURULU YENİ İHTİYAÇ VE İSTEKLERİN DOĞMASI HALİNDE HER GÜN GELİŞEN TEKNİK VE İLERLEMEYİ DİKKATE ALARAK SİTENİN DAHA İYİYE GİTMESİ İÇİN GEREKLİ GİRİŞİM VE KURUMLAŞMA İSTEKLERİNDE BULUNACAKTIR.

 

10.48- İŞYERLERİNİN KULLANILIŞI:

A. HİÇBİR İŞYERİ AHLAK VE ADABA YÜRÜRLÜKTEKİ YASALARA AYKIRI BİR ŞEKİLDE KULLANILAMIYACAĞI GİBİ, ORTAKLAR SİTENİN ADINI KÖTÜYE ÇIKARACAK MESLEKİ VE TİCARİ FAALİYETTE BULUNAMAZLAR.

B. İŞYERLERİ ANCAK ANA NİZAMNAMEDE KAYITLI MAKSATLAR İÇİN KULLANABİLİR.

C. BU AMACIN DIŞINDA KULLANILACAK İŞYERLERİ YÖNETİM KURULUNDAN YAZILI ONAY ALMASI ELZEMDİR.

D. İŞYERLERİ, PROJESİNE GÖRE UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPILARAK ÇEKİLEN KURALARIN SONUNDA ORTAKLARA TESLİM EDİLMİŞTİR. SU, ELEKTRİK, KANALİZASYON TESİSLERİ VE YAĞMUR OLUKLARI SAĞLAM, İŞLER DURUMDADIR. HER ORTAK VEYA İŞYERİNDEN ORTAK ADINA HANGİ SIFATLA OLURSA OLSUN FAYDALANANLAR BU TESİSLERİ TESLİM ALDIKLARI GİBİ İŞLER DURUMDA MUHAFAZA ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜRLER.

E.İŞYERLERİNİN DIŞ YAPISINDA (ÇATI, ÖN CEPHE) VE BU YÖNETİM  PLANINDA MÜŞTEREK OLARAK BENİMSENEN YERLER KAT MÜLKİYET KANUNUNCA MÜŞTEREK YERLER SAYILAN YERLERİN ASLİ GÖRÜNTÜSÜNÜ, STATİK VE ESTETİĞİ BOZACAK HİÇBİR TADİLAT EK VE ÇIKINTI YAPAMAZLAR. SİTENİN ESTETİĞİNİ, GENEL GÖRÜNTÜ UYUMUNU KORUMAK ÜZERE ÖN VE YAN CEPHE BOYA VE BADANASI DAİMİ OLARAK KONTROL ETMEK VE AYNI RENKLERDE ONARMAK ZORUNLULUĞU VARDIR.

F. İŞYERLERİNDE YÖNETİMCE TAYİN VE TESPİT EDİLEN MAHALDEN BAŞKA YERLERE TABELA, REKLAM IŞIKLANDIRMASI, PANO VE BENZERİ REKLAM ARAÇLARI KONULMAZ.

G. ATÖLYELERİN ISITILMASI ANCAK BACA DELİKLERİNE BAĞLANACAK BORULARLA, PİS GAZLARIN VE DUMANLARIN BACADAN ÇIKMASINI SAĞLAYACAK TARZDA YAPILABİLİR. GELİŞİ GÜZEL YERLERDEN SİTENİN DÜZEN, VE GÜZELLİĞİNİ BOZACAK BİÇİMDE BACA AÇILAMAZ VEYA BORULAR UZATILAMAZ.

H. TÜM BU HUSUSLARA AYKIRI HAREKET HALİNDE SİTE YÖNETİM KURULUNUN ALACAĞI KARAR İLE AYKIRILIKLAR  YÖNETİM KURULUNCA GİDERİLİR. BU UĞURDA YAPILAN TÜM MASRAFLAR SEBEP OLAN ÜYEDEN BANKA KREDİ FAİZİ İLE BİRLİKTE TAHSİL OLUNUR.

İ. İNŞAAT YÖNÜNDEN UYULMASI ZORUNLU OLANLAR:

1- KAT BETONARME DÖŞEMESİ 750 kg / m2 HAREKETLİ YÜKE GÖRE HESAPLANMIŞ VE İNŞA EDİLMİŞTİR. 750 kg / m2’DEN FAZLA YÜKLEME YAPILAMAZ. ŞAHMERDEN VE BENZERİ DARBELİ MAKİNALAR ÇALIŞTIRILAMAZ.

2- BETONARME ÇATI NORMAL ÇATI YÜKÜNE GÖRE YAPILMIŞTIR VE İNŞA EDİLMİŞTİR. HERHANGİ BİR YÜKLEME YAPILAMAZ VE ASKI ELEMANI OLARAK KULLANILAMAZ. VİNÇ VE MONORAY İÇİN YÖNETİM KURULUNDAN İP PROJELER TEMİN EDİLEBİLİR.

3- ASMA KAT YAPILMASI HALİNDE, ASMA KATLARIN MEVCUT BETONARME SİSTEMLE HERHANGİ BİR BAĞLANTISI OLMAYACAK, İMAR YASASININ MÜSAADE ETTİĞİ ÖLÇÜDE VE ŞEKİLDE MÜSTAKİL VE DİLATASYONLU OLARAK İNŞA EDİLEBİLECEKLERDİR. ANCAK İMAR MEVZUATINA AYKIRI OLAN YAPILAŞMADAN DOĞACAK HER TÜRLÜ RİSK VE MESULİYET KAT MALİKİNE AİTTİR.

4- ATÖLYELERİN TEMEL KISIMLARINDA MEVCUT ZELZELE BAĞ KİRİŞLERİ HERHANGİ BİR SEBEPLE TAHRİP EDİLEMEZ, KIRILAMAZ VE SÖKÜLEMEZ.

5- ATÖLYE İÇERİSİNDE HAFRİYAT YAPILMASI HALİNDE, ATÖLYEYİ ÇEVRELEYEN DUVAR VE TEMEL KISIMLARINA EN FAZLA 2 MT YAKLAŞARAK HAFRİYAT YAPLABİLİR. HAFRİYAT DERİNLİĞİNİN 2 MT.DEN FAZLA OLMASI HALİNDE DUVAR VE TEMELLERE ANCAK HAFRİYAT DERİNLİĞİ KADAR YAKLAŞABİLİNİR.

6- ATÖLYELER ARASI BLOK TUĞLA DUVARLARI, ATÖLYE İÇERİSİNDE YAPILACAK EK İNŞAAT VE TESİS İŞLERİNDE TAŞIYICI ELEMAN OLARAK KULLANILAMAZ.

7- ATÖLYELERİN İÇERİSİNDE YAPILACAK BİLCÜMLER TADİLAT VE EK İNŞAAT İÇİN MUTLAKA YÖNETİM KURULUNA HABER VERİLİP, İZİN ALINMA ZORUNLULUĞU VARDIR.

J. İŞYERLERİNDE YAPILAN İÇ YAPI DEĞİŞİKLİKLERİ:  İŞYERİ SAHİPLERİ, BU YÖNETİM PLANI VE KAT KANUNUNDAKİ HÜKÜMLER SAKLI KALMAK ŞARTI İLE, KENDİLERİNE AİT BAĞIMSIZ YERLERDEN MEDENİ KANUN MALİKLERİNE TANIDIĞI BÜTÜN HAKLARDAN FAYDALANIR VE YETKİLERİ KULLANIR. İŞYERİ SAHİPLERİ İŞ YERLERİNİN İÇİNDE YUKARIDA AÇIKLANMIŞ BULUNAN İNŞAATIN TEKNİK KISIMLARI İLE İLGİLİ HUSUSLAR VE ŞARTLAR VE KEZA YÖNETİM PLANI SINIRLARI DAHİLİNDEKİ İSTEDİKLERİ TADİLATI YAPABİLİRLER. ANCAK BU TADİLAT MÜŞTEREK KISIMLARLA İLGİLİ OLMAYACAK, SİTENİN TEKNİK VE ESTETİK ÖZELLİKLERİ GEÇERLİ İMAR YASASINA UYGUN VE YÖNETİM PLANI İLE  BAĞDAŞIR OLACAKTIR.

K. İŞYERLERİNİN BAKIMI VE TEMİZLİĞİ: İŞYERLERİNİN, TEMELDEN ÇATIYA KADAR BAKIM VE ONARIMI TEMİZLİĞİ İŞYERİNİN SAHİBİNE AİTTİR. HER İŞYERİ ÇÖPLERİNİ (SANAYİ ÇÖPLERİ HARİÇ) YÖNETİMCE BEDELİ MUKABİLİ VERİLECEK STANDART ÇÖP KUTULARINA KOYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR. YAĞLI, BUHARLAŞABİLEN VE ETRAFA KOKU YAYABİLECEK ÇÖPLERİN AYRICA PLASTİK TORBALAR İÇİNDE KUTULARA ATILMASI ZORUNLUDUR.

K. GENEL GİDERLERE KATILMA:

HER ORTAK, YÖNETİM PLANI, ANA NİZAMNAME, KAT MÜLKİYETİ KANUNU GEREĞİNCE ORTAK GİDERLERİ İÇİN YÖNETİM KURULUNCA YAPILACAK YILLIK GELİR-GİDER BÜTÇESİNİN ŞARTLARINA UYMAK ZORUNDADIR. HER YIL İÇİN YÖNETİM KURULU, BİR İŞLETME PROJESİ DÜZENLER VE İŞLETME PROJESİNDE SİTENİN YILLIK GELİR VE GİDERLERİNİ GÖSTERİR. BU TAHMİNİ GELİRLERE GÖRE ORTAKLARDAN PAYINA DÜŞEN GİDERİ AVANS OLARAK İSTER. BU GİDERLERİ YA EŞİT TAKSİTE BÖLEREK HER AY İÇİN AVANS BİÇİMİNDE İSTER VEYA GEREKİYORSA TOPLU OLARAK İSTEYEBİLİR.

 

10.49- M.   YAPILACAK İŞLETME PROJESİNDE:

1- İKİNCİ BİR TABLODA, BU YÖNETİM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN VE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN İŞLER İÇİN TOPLANACAK PARALAR GÖSTERİLİR VE ORTAĞA ONLARDAN DÜŞECEK GİDERLER BU TABLODA GÖSTERİLİR. BUNUN İÇİN DE AYRI BİR HESAP AÇILIR VE AÇILACAK BU HESAPTAN BU İŞLE İLGİLİ PARALAR TOPLANIR.

2- ESAS İŞLETME PROJESİ, SİTENİN GÜNLÜK İHTİYAÇLARI VE DEVAMLILIĞININ GEREĞİ İÇİN OLAN TAHMİNİ GİDERLERE GÖRE DÜZENLENİR. BU ÜÇÜNC İŞLETME PROJESİNDE ISINMA (AYDINLATMA) TEMİZLEME, MÜŞTEREK BAKIM VE KORUNMASI İÇİN GEREKLİ GİDERLER, BAHÇE VE PARKLARIN AĞAÇLANDIRILMASI VE BENZERİ DEVAMLILIK ARZEDEN HER YIL HARCANMASI GEREKLİ CARİ GİDERLER DE BU TABLODA TOPLANIR.

3- KAT MALİKLER İŞLETME GİDERLERİ İLE, SİTEDE YAPILACAK İŞLER İÇİN GEREKLİ TÜM GİDERLERE ARSA PAYI ORANINDA KATILIRLAR.

4- YÖNETİM KURULUNCA YAPILACAK İŞLETME PROJESİNDE YILLIK TAHMİNİ GİDER 12 EŞİT PAYA BÖLÜNEREK İSTENİR İSE, YAHUT BAŞKA BİR FORMÜLLE ÖDENMESİ İSTENDİĞİNDE HER ORTAK AVANS PAYINI YÖNETİM KURULUNUN BİLDİRDİĞİ DÜRE İÇİNDE ÖDEMEK ZORUNDADIR. AKSİ HAREKET, SİTE İŞLERİNİN AKSAMASINA, SİTE DÜZENİNİN BOZULMASINA SEBEP OLACAĞINDAN ÖDENMESİ GEREKTİĞİ GÜNDEN BAŞLAYARAK GEÇECEK HER AY İÇİN EN AZ %10 OLMAK ÜZERE GÜNCEL BANKA KREDİ FAİZİ İLE BİRLİKTE ORTAKTAN İCRA İLE TAHSİL YOLUNA GİDİLİR. ORTAKLAR İÇİN AYRICA YAN TESİSLERDEN DOLAYI ÖDENMESİ GEREKEN MİKTARLARI YÖNETİM KURULU TESPİTE YETKİLİ OLDUĞUNDAN, DÜKKANLARINA İSABET EDECEK TAHMİNİ GİDERLER DIŞINDA YAN TESİSLERDEN DÜŞECEK GİDERLERİ DE AYNI BİÇİMDE VE ŞARTLARDA ÖDEMEK ZORUNDADIR. ÖDEMELER SÜRESİ İÇİNDE YAPILMAZSA, YÖNETİM HİÇBİR İHBARA GEREK KALMADAN İCRA KANALIYLA TAHSİL CİHETİNE GİDER.

N. ORTAKLAR ARASI İLİŞKİLER:

BİRLİK VE BERABERLİKTEN HER YÖNE KUVVET DOĞACAĞI İNANCIYLA, ORTAKLAR ARASINDA, SOSYAL, TEKNİK, ÜRETİM, KAPTAL, YATIRIM KONULARINDA İLİŞKİLERİNİ KOORDİNE EDİLİP GELİŞTİRİLMESİNE VE GEREĞİNDE BİRLEŞTİRİLMESİ YÖNETİMİN HEDEFLERİNDEN OLACAKTIR.

 

11.50- ORTAKLARIN SORUMLULUKLARI:

1- YUKARLARDA DA AÇIKLANDIĞI GİBİ, HER BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKİ ARSA PAYI ORANINDA EŞİT MASRAF PAYLAŞTIRILMASINDA TABİ TUTULACAK VE AYLIK AVANSI, GÜNÜNDE (EN GEÇ AYIN SONUNA KADAR) ÖDEMEYEN ORTAĞA YUKARIDA AÇIKLANAN MÜEYYİDE UYGULANACAKTIR.

2- ORTAKLAR İŞYERLERİNİ HERHANGİ BİR KOŞUL VE BAĞLANTI İLE KISA VEYA UZUN SÜRELİ KISMEN VEYA TAMAMEN AKRABA VE YAKINLARININ İŞ ORTAKLARININ HİZMETİNE BIRAKTIKLARI TAKDİRDE DAHİ BU YÖNETİM PLANININ HÜKÜMLERİNDEN BİZZAT SORUMLUDURLAR. HERHANGİ BİR SEBEPLE BORÖLARINI ÖDEMEKTEN KAÇAMAZLAR.

3- HER ORTAK, SİTENİN TEMİZLİĞİ, SİTENİN DÜZEN VE İNTİZAMINI, SİTENİN SAĞLIĞINI, SİTENİN GÜZELLEŞMESİ İLE İLGİLİ YÖNETİM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TÜM KURALLARA UYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR.

4- BUNLARA UYMAYAN ORTAKLAR HAKKINDA 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNUN 18-19 VE 25. MADDELERİNDEKİ HÜKÜMLER VE KOOPERATİF ANA SÖZLEŞMESİNDEKİ ANA HÜKÜMLER, UYGULANACAĞI KENDİLERİNE BİLDİRİLİR. UYMAYANLAR HAKKINDA BU HÜKÜMLER, BU PLANDA YAZILI ORGANLAR TARAFINDAN UYGULANIR.

 

12.51- UYULMASI GEREKEN HUSUSLAR:

1- HER KAT MALİKİ TAPUYA ŞERH EDİLMİŞ BULUNAN SİTE YÖNETİM PLANINA KESİN KEZ UYACAKTIR.

2- HER MALİK EĞER İŞYERİNİ SATACAK OLURSA YENİ MALİK TAPUDA YAPILAN DEVİR İLE SADECE ATÖLYENİN MÜLKİYETİNİ DEVRALIR. KOOPERATİF ÜYESİ OLABİLMESİ, KOOPERATİFİN ORTAK MÜLKİYETİNDE PAY SAHİBİ OLABİLMESİ VE YARARLANABİLMESİ İÇİN KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNA BAŞ VURMAK ZORUNDADIR. YÖNETİM KURULU YENİ MALİKİ ÜYELİK ŞARTLARINA UYGUN İSE ÜYELİĞE KARAR VERİR. KOOPERATİF ÜYELİĞE YENİ KATILAN HER MALİK GENEL KURULUN BELİRLEYECEĞİ MİKTARDAKİ ÜYELİK AİDATLARINI KOOPERATİFE ÖDER. YENİ MALİK KOOPERATİF ÜYELİĞİNİ ALMASA DAHİ YÖNETİM PLANINA VE KARARLARINA UYMAK ZORUNDADIR.

 

13.52- AKSİNE TUTUM VE DAVRANIŞLARDA BULUNANLAR VE BU YÖNETİM PLANINA AYKIRI HAREKET EDENLERE:

SIRA İLE;

1- YÖNETİM PLANI HÜKÜMLERİ VE KOYDUĞU MÜEYYİDELER.

2-  KOOPERATİF ANA TÜZÜĞÜ.

3-  KOOPERATİF YASASI.

4-  KAT MÜLKİYETİ KANUNLARI HÜKÜMLERİ.

5-  GENEL HUKUK VE İYİ NİYET KURALLARI UYGULANIR.

 

13.53- YÜRÜRLÜLÜK:

İŞ BU YÖNETİM PLANI; KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNUN ATAYACAĞI SİTE YÖNETİ M KURULU YA DA MADDE 6.40 DA BELİRTİLEN KURUMLARDAN SEÇİLECEK HERHANGİ BİRİ TARAFINDAN BU PLAN VE EKLERİNİN UYGULANMASININ DEVAMI SAĞLANIR. O TAKDİRDE, BU YÖNETİM PLANINDA YAZILI OLANLARDAN BAŞKA, KOOPERATİF ANA SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNDEN DE GÜNÜN ŞARTLARI İÇİNE ALINARAK YÖNETİM PLANINA EKLENİR. İŞ BU YÖNETİM PLANINDA YAZILI KURALLAR ANCAK SİTE GENEL KURULU TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLİR.

 

13.54- İŞ BU YÖNETİM PLANI’NIN EKİ OLAN VE KİMYASAL ATIK ARITMA KANAL VE TESİSLERİ KULLANMA YÖNETMELİĞİ, SİTE YÖNETİM PLANININ DEVAMI OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR. ÜYELER VE SİTEDEN İSTİFADE EDENLER TÜM BU HUSUSLARA UYMAYI KABUL VE TAAHHÜT EDEREK İŞ BU YÖNETİM PLANINI İMZA ALTINA ALMIŞLARDIR.

 

13.55- SİTE TAMAMEN DOLUP, SİTE YÖNETİM KURULU OLUŞUNCAYA KADAR BU PLANI, KOOPERATİF YÖNETİM KURULU VE GENEL KURULU YÜRÜTÜR.

 

EK: 1-  EVSEL ETIKSU KANAL VE TESİSLERİ İŞLETME VE KULLANMA YÖNETMELİĞİ

EK: 2-  KİMYASAL ARITMA TESİSLERİ VE KANALLARI YÖNETMELİĞİ

 

KİMYASAL ARITMA TESİSİ YÖNETMELİĞİ

 

ARITMA;

SULARIN KULLANIM SONUCU YİTİRDİKLERİ, KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BİR KISMINI VEYA TAMAMININ KAZANDIRABİLMEK VE / VEYA BOŞALTTIKLARI ALICI ORTAMIN DOĞAL, FİZİKSEL, KİMYASAL, BAKTERLYOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK HALE GETİREBİLMELERİNİ TEMİN İÇİN UYGULANAN HER TÜRLÜ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ARITMA İŞLEMLERİ İFADE EDER.

ARTIA DİĞER BİR TARİF İLE, ATIK SULARIN ALICI ORTAMA VERİLMEDEN EVVEL KİRLETİCİ ÖZELLİKLERİNİ MÜŞAADE DEBİLEN ALICI ORTAM PARAMETRELERİNE İNDİRGEME İŞLEMİDİR.

 

ÖN ARITMA TESİSİ:

ATIK SULARIN KANALİZASYON ŞEBEKESİNE BOŞALTILMASINDAN ÖNCE VEYA HERHANGİ BİR TAŞIMA ARACI İLE TEKİL, ORTAK VEYA KAMUYA AİT SAİR ATIK SU ARITMA TESİSİNE TAŞINMASINDAN ÖNCE ÖNEM VEYA KİRLİLİK YÜKLERİNE GÖREARITILMALARI AMACI İLE İSKİ TARAFINDAN KURULMASI İSTENECEK HER TÜRLÜ ARITMA TESİSLERİDİR.

 

ATIKSU ARITMA TANKI:

ATIK SULARIN DEPOLANDIĞI VEYA DENGELENDİĞİ TEKNİK USULLERE UYGUN HAZIRLANMIŞ FENNİ ÇUKUR VEYA TANKLARDIR.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ:

İNSANLARIN HER TÜRLÜ FAALİYETLERİ SONUCU HAVADA, SUDA VE TOPRAKTA MEYDANA GELEN DOĞAL OLMAYAN DEĞİŞİKLİKLERLE EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI YANİ İNSANLARIN VE CANLILARIN VARLIK VE GELİŞMELERİNİ SÜRDÜREBİLMELERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLARININ BÜTÜNÜN ORTADAN KALKMASI VE İNSANLARIN FAALİYETLER SONUCU ORTAYA ÇIKAN SALGIN HASTALIKLAR İLE GÖRÜNTÜ BOZUKLUĞU, KOKU, GÜRÜLTÜ VE ATIKLARIN ÇEVREDE MEYDANA GETİRDİĞİ ARZU EDİLMEYEN SONUÇLAR İFADE EDER.

 

DEBİ:

BİR AKIM KESİDİNDEN BİRİM ZAMANDA GEÇEN AKIM MİKTARIDIR.

 

KOMPOZİT NUMUNE:

EVSEL VE ENDÜSTRİYEL ATIK SULARDAN VEYA ARITILMIŞ ATIK SULARDAN BELLİ ARALIKLARLA ALINMIŞ KARIŞIK NUMUNELERDİR.

 

TEHLİKELİ VE ZARARLI MADDELER:

SOLUNUM, SİNDİRİM VEYA DERİ ABSORBSİYONU İLE AKUT TOKSİTE VE UZUN SÜREDE KRONİK TOKSİDE, KANSOREJEN ETKİ YAPAN, BİYOLOJİK ARITMAYA KARŞI DİRENÇ GÖSTEREN, YER ALTI VE YÜZEYSEL SULARI KİRLETEN ÖZEL MUAMELE VE BERTARAF İŞLEMLERİ GEREKTİREN MADDELER.

 

ZEHİRLİLİK (TOKSİSİTE):

ZEHİRLİ OLARAK TANIMLANAN BİR MADDENİN BELİRLİ BİR KONSANTRASYONUNDAN FAZLA OLARAK ALICI ORTAMDA BULUNMASI İLE ÇEŞİTLİ İNDİKATÖR ORGANİZMALARIN SAĞLIĞININ VE EKOLOJİK DENGESİNİN TEHDİT EDİLMESİ VEYA KRONİK HASTALIK VE ÖLÜMLERE YOL AÇAN ÖZELLİĞİDİR.

 

1.BÖLÜM

 

AMAÇ VE KAPSAM

 

MADDE 1- BU YÖNETMELİK KOOPERATİF ORTAKLARININ ORTAK ARITMA TESİSİNİ KULLANIRKEN TESİSİN TAM OLARAK AMACINA UYGUN VE MEVCUT İSKİ YÖNETMELİKLERİNDEKİ ESAS KAPSAMINA UYGUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTIRILMASI İÇİN SANAYİ SİTESİ ÜNİTELERİNİN UYMASI GEREKEN ESAS, YÖNTEM VE KISITLAMALARI BELİRLER. SANAYİ BAKANLIĞI KOOPERATİFLER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK VE 3009 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 20.11.1981 TARİH VE 2560 SAYILI İSKİ KURULUŞ KANUNU GÖREV VE ETKİ ALANI İÇİNDE KOOPERATİF ORTAKLARI VE ONLARIN YERİNE GELECEK MALİK VE KİRACILAR BU YÖENTMELİK KAPAMINDADIR.

 

TANIMLAR:

 

MADDE 2-

EVSEL ATIK SU: YERLEŞİM BİRİMLERİNDEN VE SOSYAL TESİSLERDEN KAYNAKLANAN İNSANLARIN YAŞAM SÜREÇLERİNDEKİ İHTİYAÇ VE KULLANIMLARI NEDENİ İLE OLUŞAN ATIKSULARDIR.

 

ENDÜSTRİYEL ATIK SU: EVSEL ATIKSU DIŞINDA KALAN ENDÜSTRİLERİN İMALATHANELERİN, KÜÇÜK TİCARİ İŞLETMELERİNİN VE SANAYİ SİTESİNDEKİ HERTÜRLÜ İŞLEM VE PROSESİNDEN KAYNAKLANAN ATIKSULARDIR.

 

ATIKSU KAYNAKLARI:  HER TÜRLÜ ATIKSU SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERDİR.

 

KANALİZASYON ŞEBEKESİ: ATIK SULARI TOPLAMAYA, UZAKLAŞTIRMAYA VE ARITMA TESİSLERİNE ULAŞTIRMAYA YARAYAN TESİSLERİ İÇEREN HER TÜRLÜ BİRBİRİ İLE BAĞLANTILI BORU YADA KANAL SİSTEMLERİDİR.

 

YAĞMUR SUYU KANALI: YAĞIŞ SULARI ÜNİTE DIŞI YÜZEYSEL SULAR, YÜZEYSEL DRENAJ SULARI İLE SICAKLIĞI (40 DERECE) DIŞINDA KİRLETİCİ UNSUR İÇERMEYEN SOĞUTMA SULARINI DA TAŞIYAN KANALDIR.

 

KONTROL BACASI: NUMUNE ALMAK ÖLÇÜM YAPMAK, ATIKSU ARITIMI İNCELEMEK VE İZLEMEK İÇİN İNE GİRİLEBİLEN, ÖZEL TİPLERİ İSKİ’CE BELİRLENEN BACALARDIR.

 

ATIK: HERTÜRLÜ ÜRETİM VE TÜKETİM FAALİYETLERİ SONUNDA FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE KARIŞTIKLARI ALICI ORTAMDA DOLAYLI VE DOĞRUDAN DOĞRUYA ZARAR VEREBİLEN VE ORTAMDAKİ DOĞAL BİLEŞİM VE ÖZELLİKLERİN DEĞİŞMESİNE YOL AÇAN KATI, SIVI VEYA GAZ HALİNDEKİ MADDELERDİR.

 

ATIKSU: EVSEL, ENDÜSTRİYEL, TARIMSAL VE DİĞER KULLANIMLAR SONUCU KİRLENMİŞ VEYA ÖZELLİKLERİ DEĞİŞMİŞ SULARI İFADE EDER.

 

ALICI ORTAM: ATIK SULARIN DEŞARJ EDİLDİĞİ KANALİZASYON ŞEBEKESİ, GÖL – DERE, AKARSU VE ARAZİLERDİR.

 

MADDE 3- BU YÖNETMELİK AŞAĞIDA BELİRLENEN GENEL HEDEF VE ESASLAR DOĞRULTUSUNDA UYGULANIR.

 

A. ÇEVRENİN KORUNMASI VE KİRLETİLMESİ HEDEFİ GÖZETLECEKTİR. KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİNDE VEYA ASGARİYE İNDİRİLMESİNDE AMACINA ELVERİŞLİ TEKNOLOJİ VE YÖNTEMLER SEÇİLECEK VE UYGULANACAKTIR. BU SEÇİMLER KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNUN YETKİLENDİRDİĞİ TEKNİK HEYET TARAFINDAN TAYİN EDİLİR VE KİRLİLİĞİN EKONOMİK FAALİYETLER VE ÜRETİM METODLARI KISITLANDIRILIR. ÇEVRE KORUNMASI VE ORTAK ARITMA TESİSİNİN EN İYİ ŞEKİLDE ÇALIŞMASI İÇİN ALINACAK TEDBİRLER BİR BÜTÜNLÜK İÇİNDE TESBİTİ VE UYGULAMASI YAPILACAKTIR.

B. BÜTÜN İŞYERLERİNİN ORTAK ARITMA TESİSİNE BAĞLANMASI MECBURİDİR. ATIK SULAR KEİNLİKLE ÇEVREYE BOŞALTILAMAZ.

C. KANALİZASYON ŞEBEKESİ VE ARITMA TESİSİ HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TAHRİP EDİLEMEZ, KULLANIM AMAÇLARI DEĞİŞTİRİLEMEZ. HER KANAL AYRILAN İŞLEVİ İÇİN KULLANILIR. TAHSİS EDİLEN İŞLEVİN DIŞINDAKİ KULLANIMLAR CEZAİ YAPTIRIMLARA SEBEP TEŞKİL EDER.

D. HER TÜRLÜ ATIK SU KAYNAĞI KANALİZASYON ŞEBEKESİNDEN VE ARITMA TESİSLERİNDEN YARARLANILMASININ DOĞURACAĞI TÜM HARCAMALARI KARŞILAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR. MİKTARLARIN, ÇOK AŞIRI KİRLİLİK İHTİVA EDEN KONSANTRE ATIKLARIN DEŞARJI İZİN VERİLEN SAAT VE GÜNDE YAPILACAKTIR.

E. ENDÜSTRİYEL ATIK SU HACMİNİN VE KİRLİLİK ÖZELLİKLERİNİN KAYNAKTA AZALTILMASINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ÖNLEM TEŞVİK EDİLECEKTİR (EKONOMİK YIKAMA TANKI, 3’LÜ KASKAD YIKAMA GİBİ).

 

II. BÖLÜM

 

YASAKLAMA VE KISITLAMALAR

 

MADDE 4- TEKNİK HEYETİN İZNİ ALINMADAN YETKİSİZ HİÇBİR RESMİ VEYA ÖZEL KİŞİ VEYA KURULUŞ ARITMA SİSTEMİ VE KANALİZASYONUNU KISIM VE KAPAKLARINI VE VANALARINI AÇAMAZ VEYA KAPATAMAZ. BU TİP İŞLER TEKNİK HEYETİN GÖREVLENDİRECEĞİ TEKNİK ELEMANLAR TARAFINDAN YAPILACAKTIR.

 

MADDE 5- ATIK CİNSLERİNE AYRILAN KANALLAR SADECE KENDİ İŞLEVLERİNE UYGUN KANALLAR OLARAK KULLANILACAK, EVSEL ATIK SU KANALINA ENDÜSTRİYEL ATIK SULAR KATİYETLE ATILMAYACAKTIR.

 

MADDE 6- KİRLİ OLMAYAN SOĞUTMA SULARI TEKNİK HEYETİN İZNİ İLE EVSEL ATIK SU KANALINA VERİLEBİLİR.

 

MADDE 7- SU ÇEVRİMİ SİSTEMİ TAMAMEN KAPALI BİR SİSTEM OLUP, KASKAD YIKAMA TANKLARININ 2. VE 3. GÖZLERİNE HARİCEN HİÇBİR ŞEKİLDE YAĞLI VE KİRLİ ATIK DEŞARJI YAPILMAYACAKTIR. SICAK YAĞ ALMA ELEKTRİKLİ YAĞ ALMA BANYOLARINDA KATİYETLE SİYANÜR İHTİVA EDEN BİLEŞİKLER VE MÜSTAHZARLAR KULLANILMAYACAKTIR. TEKNİK HEYETİN TEKNİK ELEMANLARI HERHANGİ BİR ZAMANDA ATELYELERİN BANYO DAİRELERİNE GİRİP KANAL VE ŞARJLARIN DURUMLARININ KONTROLÜNÜ YAPABİLECEKLERDİR.

 

MADDE 8- AŞAĞIDAKİ ATIK, ARTIK VE DİĞER MADDELER HİÇBİR ŞEKİLDE ATIKSU KANALİZASYON ŞEBEKESİNE VERİLEMEZ.

A- BENZİN, NAFTA, GAZ YAĞI, MOTORİN, FUEL OİL VE DİĞER SOLVENTLER, TEK BAŞLARINA VEYA BAŞKA MADDELERLE ETKİLEŞİM HALİNDE YANGINA, PATLAMAYA, ZEHİRLİ GAZ ÇIKIŞINA SEBEP OLABİLECEK VE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE İNANLAR, YAPILAR VE ARITMA TESİSİNE TEHLİKE YARATABİLECEK DİĞER SIVI, KATI VE GAZ MADDELER.

B- KANAL SİSTEMİNDE YOL AÇABİLECEK NORMAL SU AKINTISININ KANAL FONKSİYONUNU ENGELLEYECEK KIL, TÜY, LİF, KUM, KÜL, CÜRUF, TOPRAK, METAL, CAM, PAÇAVRA, ÜSTÜBÜ, ODUN, PLASTİKLER, GÜBRE, YAĞ VE KÜSPELERİ, HAYVAN YEMİ ATIKLARI VE BENZERİ HER TÜRLÜ ATIK MADDE VE MALZEME.

C- KANAL YAPISINI BOZUCU VE AŞINDIRICI KONSANTRE ASİD, ALKALİ VE BUNLARIN KARIŞIMLARI.

D- 5-40 DERECE ARASINDA ÇÖKEN, KATILAŞAN, VİKOZ HALE GELEN KANAL CIDARLARINDA TABAKALAR OLUŞTURAN HER TÜRLÜ MADDELER.

E-  DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATI (WHO) VE DİĞER ULUSLAR ARASI GEÇERLİ STANDARTLARA GÖRE “ZARARLI VE ÖZEL ATIK” SINIFINA GİREN MADDELER.

F-   BU TİP ATIKLAR İÇİN SİTE İÇİNDE AYRI AYRI BİR TOPLAMA TANKI TESİS ESİLECEKTİR.

G-  YAĞ ALMA BANYOLARI, YIKAMALARI SU ÇEVRİMİ SİSİTEMİ DIŞINDA TUTULACAKTIR.

 

III. BÖLÜM

ENDÜSTRİYEL VE EVSEL ATIK SU KAYNAKLARININ KANALİZASYON ŞEBEKESİNDEN VE ATIKSU ARITMA TESİSİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI.

 

MADDE 9- KAT MALİKLERİ İLE SOSYAL TESİSTE BULUNAN İŞYERLERİ ARITMA TESİSİNİN RUTİN MASRAFLARINA EŞİT OLARAK TABAN METREKARELERİYLE ORANTILI OLARAK KATILACAKLARDIR. ÜNİTELERDE KAPLAMA İŞLEMİ YAPILMAMASI BU YÜKÜMLÜLÜĞÜ ORTADAN KALDIRMAZ. KAPLAMA YAPAN ÜNİTELER AYRICA,

1-  ATIK SULARININ METREKÜP HACİMLERİ İLE ORANTILI OLARAK,

2-  ATIK SULARININ İÇERDİĞİ KİRLİLİK BUNLAR:

· ATIK SUYUN İHTİVA ETTİĞİ ATIK MADDELER KONSANTRASYON ORANINDA,

· BOİ (BİO OKSİJEN İHTİYACI) ORANINDA ORGANİK KİRLİLİK

· KOİ (KİMYASLA OKSİYEN İHTİYACI) ORANINDA KİMYEVİ KİRLİLİK,AYRICA ÖZEL FORMÜL İLE HESAPLANACAK ATIK SU ÜRETEN ÜNİTELERDEN TEKNİK HEYET ELEMANLARINCA HESAPLANIP, KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNCA ONAYLANARAK TAHSİL EDİLECEKTİR. HER ÜNİTENİN KAPLAMA YAPSIN VEYA YAPMASIN KENDİNE AİT

· EVSEL ATIK SU KANALI,

· KROMLU SULAR KANALI,

· SİYANÜRLÜ SULAR KANALI,

· YAĞLI SULAR VE AĞIR METALLER KANALI,

· SU ÇEVİRİM DEŞARJ KANALI OLACAKTIR. ÜNİTELER BU KANALLARI KENDİ YIKAMA TANKLARINA KAPALI SİSTEM İLE BAĞLAMAYA MECBURDURLAR. AYRICA ATÖLYE TABAN SULARI SİYANÜRLÜ SULAR KANALINA YÖNLENDİRİLMELİDİR. ÜNİTELER SAHİP VEYA KİRACILARI AKIŞ KANALLRININ VE SÜZGEÇLERİNİN DEVAMLI AÇIK VE TEMİZ OLMALARINDAN SORUMLUDURLAR.

3- ÜNİTESİNDE KAPLAMA YAPMAYACAK VEYA ARITMAYI GEREKTİREN ATIĞI OLMAYACAK ÜNİTELERİN, MÜRACAATLARI HALİNDE, BİR TAAHHÜTNAME VEREREK ATIK SU KANALLARININ MÜHÜTLENMESİNİ İSTEYECEKLERDİR. BU DURUMDAKİ ÜNİTELERDEN RUTİN MASRAFLARIN DIŞINDA ATIK ÜCRETİ TALEP EDİLMEYECEKTİR.

4- BU ÜNİTELER KANALLARINI KULLANMA İHTİYACINI  HİSSETTİKLERİNDE YİNE MÜRACAAT EDEREK KANALLARINI KULLANIMA AÇABİLECEK VE ARITMA MASRAFLARINA İŞTİRAC EDİKECEKLERDİR.

 

IV. BÖLÜM

SU ÇEVİRİM SİSTEMİ

İSKİ SU KAYNAKLARINDAN TEMİN EDİLECEK ŞEBEKE SUYU İSTANBUL İÇİN HER ZAMAN PAHALI OLACAK VE DEVAMLILIĞI ZAMAN ZAMAN AKSAYABİLECEKTİR. BU SEBEPLE ATISU TESİSİNDEN AYRI OLARAK “SU ÇEVİRİM SİSTEMİ” KURULMASI ÖN GÖRÜLMÜŞTÜR.

 

SU ÇEVİRİMİNİN AÇIKLANMASI:

GALVANOTEKNK VE DİĞER YÜZEY KAPLAMA İŞLEMLERİNDE PROSESTE KULLANILAN SULARIN %80’İ ARA YIKAMALARDA KULLANILIR. ARA YIKAMALARIN BELİRLİ SAFHALARINDA BU SU ÇOK AZ KİRLENMEKTEDİR. ANCAK BU ÇOK AZ KİRLENEN SU ÇOK KİRLENEN SULARLA KARIŞTIĞI İÇİN ATIKSU ARITMA SİSTEMİNE BÜYÜK HACİMLERDE SUYA ULAŞMAKTA, ATIK SU ARITMA SİSTEMİ İSTENMEYEN BİR ŞEKİLDE ŞİŞMEKTE VE ARITMA FAALİYETLERİ GEREK TESİSİN BÜYÜMESİ, GEREKSE BÜYÜK HACİMLER DOLAYISIYLA TESİSİN İŞLETME MASRAFLARI BÜYÜMEKTEDİR.

 

ÇÖZÜM:PROSES ATIK SULARININ BİR KISMI (Kİ BU TOPLAM SU SARFİYATININ %80’İDİR. DAHA FAZLA KİRLENMEDEN KISA YOLDAN AYRI BİR SİSTEM İLE İYONLARINDAN (ERİMİŞ KİMYASALLARDAN) ARITMA İLE MÜMKÜNDÜR. BU ARA ARITMA İŞLEMİNE SU ÇEVİRİM SİSTEMİ ADI VERİLMEKTEDİR.

 

SU ÇEVİRİM SİSTEMİ TATBİKATI:

PROSES YIKAMA SULARININ AZ KİRLENMİŞ HALLERİ İLE ÇEVİRİM SİSTEMİNE ULAŞTIRILMASI İÇİN ATÖLYE İÇİNDE YIKAMALARIN “KASKAD YIKAMA” DENİLEN ÜÇ BÖLMELİ BİRBİRİNE TAŞMA SİSTEMİ OLAN YIKAMA TANKLARI İLE MÜMKÜNDÜR. BU ÇEVİRİM SİSTEMİ KAPALI BİR PLASTİK BORU İLE KASKAD YIKAMA TANKLARININ 3.BÖLMESİNE DEVAMLI OLARAK SİSTEMDE İYONLARINDAN İYON DEĞİŞTİRİCİLERİNDEN GEÇMİŞ VEARIMIŞ OLARAK GELİR, VE 2. BÖLMESİNDEN TAŞARAK SİSTEME KENDİ ÖZEL KANALI İLE KAPALI OLARAK GÖNDERİLİR. KASKAD YIKAMANIN 1.BÖLMESİ AYRI KANALDAN KENDİ ÖZEL DEŞARJ KANALINA VERİLİR. ÇOK KİRLİ OLAN 1.BÖLMENİN SUYU ATIKSU ARITMA KANALI İLE ATIK SU ARITMA SİSTEMİNDE ARITILACAKTIR. SU ÇEVİRİMİNDEN GELEN SU ŞEHİR ŞEBEKE SUYU (600 MİKRO SİEMENS)NDAN DAHA TEMİZ (5-15 MİKRO SİEMENS) OLACAKTIR VE DİYONİZE BİR SUDUR. BU DÖNEM SU HER TÜRLÜ YIKAMALARDA EMNİYETLE KULLANILABİLECEKTİR.

BU ŞEKİLDE SU ÇEVİRİM SİSTEMİ ÇOK AZ SU KAYBI İLE DEVAMLI KULLANILACAK, KAYIPLARI ŞEBEKE SUYU İLE TOPLAMA HAVUZUNDA TAKVİYE YAPILARAK SAĞLANACAKTIR. SU ÇEVİRİM SİSTEMİ İLE ÇOK PAHALI OLAN SU EN KÖTÜ HALDE BEŞTEBİR EN İYİ HALDE ELLİDE BİR ORANINDA KAYIP İLE KAZANILACAKTIR. SAĞLANAN BU TASARRUF 1 YIL GİBİ KISA ZAMANDA SU ÇEVİRİM SİSTEMİNİ AMORTİ EDECEKTİR. KASKAD YIKAMA TANKI BAĞLANTILARI KONUSUNDA ATIKSU VE SU ÇEVİRİMİNDEN SORUMLU TEKNİK HEYET ELEMANLARI ÜNİTELERDE BU SİSTEMİN KURULMASINDA YERLEŞMELERİ ESNASINDA TEKNİK VE BİLGİ YARDIMI YAPMAKLA GÖREVLİDİRLER. AYRICA BUNA AİT DONANIM ŞEMASI KOOPERATİFÇE VERİLECEKTİR. BU DONANIMI YAPMAYAN ÜNİTEYE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMEYECEKTİR.

 

V. BÖLÜM

MADDE 10- ÜNİTELERİN ATIKSU ARITMA VE SU ÇEVİRİM SİSTEMLERİNE KATILIM PAYLARININ HESAPLANMASI:

BU KONUDA ANA PRENSİP “AZ KİRLET AZ ÖDE, AZ KULLAN AZ ÖDE”DİR. ÜNİTELER KAPLAMA ŞEKİLLERİNİ VE BANYO TERKİPLERİNİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR DÜŞÜK KONSANTRELERDE VE ELEKTROLİT (BANYO SUYU)IN EN AZ VE EN ÇOK KİRLİ ATIKALRI İÇİN YÜKSEK KATILIM PAYI ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLARDIR.

 

MADDE 11-

1. ATIKSU ARITMA VE SU ÇEVİRİM SİSTEMLERİ İÇİN YAPILACAK GİDERLER:

· PERSONEL GİDERLERİ: MÜHENDİS VE YARDIMCI TEKNİK ELEMANLAR,

· KİMYASAL MADDELER,

· ÇAMUR UZAKLAŞTIRMA MASRAFLARI,

· ELEKTRİK VE ISINMA MASRAFLARI,

·  BAKIM VE ONARIM MASRAFLARI V.B.

 

2. GELİRLER:

· ÜNİTELERDEN ALINACAK GİDERLERE KATILIM PAYLARI,

 

MADDE 12- ÜNİTELERİN GİDERLERE KATILIM PAYLARININ HESAPLANMASI

 

GİDERLERİN SINIFLANDIRILMASI,

1- SABİT GİDERLER

    A- TESİS BAKIM MASRAFLARI,

    B- PERSONEL MASRAFLARI

2- HER ÜNİTENİN HARCADIĞI SU MİKTARI,

3- HER ÜNİTENİN HARCADIĞI SUDAKİ KİRLİLİK ORANLARI.

 

MADDE 13- BU YÖNETMELİK SİTE ANA YÖNETMELİĞİNE EK YÖNETMELİKTİR.

 

MADDE14- BU YÖNETMELİĞİ İHLAL EDEN ÜNİTELER BİRİNCİ TESPİTTE YAZILI OLARAK İKAZ EDİLECEK, VARSA NOKSANLIKLARINI GİDERMESİ İÇİN 7 İLA 15 GÜN SÜRE VERİLECEKTİR. BU SÜREDE GEREKLİ İYİLEŞTİRME YAPILMADIĞI TAKDİRDE İŞYERİ 1 GÜN KAPATILACAKTIR., YİNE AYNI SUÇ TESPİT EDİLDİĞİNDE, YÖNETİM KURULU KARARI İLE BU İŞYERİ ÖNCE 7 GÜN, BİLAHARE 15 GÜN KAPATILACAKTIR. TEKRARI HALİNDE YÖNETİM KURULU 15 GÜNLÜK SÜRELER HALİNDE BU İŞYERİNİ SÜRESİZ KAPATABİLECEKTİR.

 

NOT: SU ÇEVİRİM SİSTEMİNDEN GELEN DEİYONİZE SU ÜNİTE ANA SAYACINDAN GEÇECEK BURADAN İKİ KOLA AYRILARAK SU ÇEVİRİM SİSTEMİNDE KULLANILACAK SU AYRI SAYAÇ İLE SAYILACAK. DİĞER KULLANIM İÇİN HARCADIĞI TEMİZ SU BU ŞEKİLDE AYRI OLARAK SAYILMIŞ OLACAKTIR.

 

ARITMA TESİSİ MASRAFLARINA KATILIMIN HESAP EDİLMESİ

1- İŞLETMELERİN KULLANDIKLARI SU MİKTARI,

2- KİRLETİCİLİK UNSURLARI,

3- ATIL ÇEŞİTLERİ VE KİRLİLİK DERECELERİ DİKKATE ALINARAK M3 BİRİM FİYATI SAPTANACAK VE TÜKETİM MİKTARI İLE ÇARPILARAK HESAP EDİLECEKTİR.

  Copyright © 2007 -2009 Galvanometal.com Tüm hakları saklıdır.

 Bu site en iyi IE 5.0 üstü tarayıcılar ve 1024x768 ekran çözünürlüğü ile görüntülenir. 

 Tasarım Realbilisim

Bu sitede BuyCOMM altyapısı kullanılmıştır.